A Régi és az Új Összeolvadása

A Régi
és az
Új Össze- olvadása

A Bikavér elnevezésű bor legendája az Ottomán Birodalom magyarországi uralmának és az 1552-es Eger Ostromának idejére követhető vissza. A magyar borászok a mai napig készítenek Bikavért, a hagyományos és a modern borkészítési technológiákat ötvözve.

Bikavér bor

A Régi és az Új Összeolvadása című dokumentumfilm azoknak a bortermelő családoknak a történetét mutatja be, amelyek generációk óta borászkodnak az Eger és környéke régióban, és Egri Bikavért készítenek a hagyományos Magyar borkészítés gyakorlatának és modern technológiáknak az ötvözésével. A film a hagyományok megőrzésének fontosságát hangsúlyozza a jelenben, amikor az új generációk számára a modern technológiák egy egész tárháza vált elérhetővé.

A film tartalmaz megfilmesített interjúkat, újrajátszott jeleneteket, borkóstoló elemzéseket és mindeközben elmeséli a családok történetét, a borfeldolgozás folyamatát és hogy miként született meg ez klasszikus bor a ma ismert formájában. Szakmai és pénzügyi okokból is az a szándékunk, hogy ez a film Magyarországon készüljön el.

A Régi és az Új Összeolvadása azért is érdekes a mai közönségnek, mert a történet kezdete visszanyúlik az Európát sújtó Ottomán Birodalom inváziójának időszakára. Magyarország évszázadokon át védelmezte a Nyugati civilizáció mélyen nyugvó filozófiai értékeit, amelyek napjainkban újra fenyegetve vannak. Mivel A Régi és az Új Összeolvadása történelmi hátterében megbújó téma ma is aktuális, illetve a bor egy folyamatosan növekvő népszerűségnek örvendő témakörré vált, hisszük, hogy ez a dokumentumfilm különösen széles tömegeket szólíthat meg.