Vissza a Végzethez

Vissza
a
Végzethez

Egy a II. Világháború alatt fogságba esett zsidó orvos, dr. Blumenthal igaz története, aki életmentő műtétet hajtott végre egy Harmadik Birodalmi Tábornok fián, így indult útjára egy, a megbocsájtás hatalmát éreztető, három generáción át visszhangzó eseménysorozat.

Igaz történet

Los Angelesben az ősi Perzsa Új Év, a No-Rooz ünnepén kulturális ellentét támad egy változatos összetételű csapat keresztény, zsidó és szabadgondolkodású között, amikor is a fiatal Simon felbőszülten tér haza a focimeccse után. Rashid, az ellenséges csapat egyik tagja megsértette és bántalmazta, majd letépte a nyakából a nagy becsben tartott nyakláncát, csak azért mert zsidó.

A nagyapja, Benjamin segít Simonnak megfékezni a dühét és bosszúszomját, amikor elmeséli neki a becses nyaklánc történetét. Benjamin megosztja egy saját élményét unokájával, amely megtanította őt magát megbocsájtani és ráébresztette arra, hogy a bosszú soha nem helyes.

Benjamin 1964-ben még egy Svédországban lakó, önfejű, filmgyártást tanuló diák volt. Egy Zsidó Húsvéti Vacsorán tett látogatásakor felzaklatja néhány tetovált karú, a Náci koncentrációs táborokban fogolyként átélt horrort idéző vendég látványa. Benjamin mélyen gyűlölte a Nácikat és a Németekért a bűnökért, amelyeket 20 évvel korábban elkövettek a népe ellen, de egy Moszlim országban felnövő fiatal zsidó fiú berögződött előítéletei komoly próbatételnek néznek elébe.

Benjamin haragja felkorbácsolódik, amikor az egyik vendég szabadkozni látszik a Holocaust során elkövetett rémtettekért. Megismerte a férfi valódi személyazonosságát és tudta, hogy valójában bíróság elé kellett volna állítani Nurembergben.

Ám az események, amelyek kibontakoztak azon az estén és a darabka történelem, amellyel Benjamin ott megismerkedett örökre megváltoztatták az életét. Azon a sorsdöntő éjszakán oly mértékű megbocsájtást tanult, amelyre csak kevesen képesek. Mielőtt az éj véget ért, a férfi, akit Benjamin korábban olyannyira gyűlölt, meggyőzte őt, hogy ossza meg a történetét a világgal. Átadta Benjaminnak a legféltettebb kincsét, a nyakláncot, melyet Benjamin sok-sok évvel később unokájának, Simonnak ad.

Könnyek csorognak Simon arcán, ahogy nagyapja felidézi a nyaklánc történetét, amelyet Rashid elvett tőle korábban aznap. Aztán Benjamin kihívja unokáját, hogy - a kimeneteltől függetlenül -nyerje el Rashid barátságát.

Simon csapata hamarosan újra Rashid focicsapata ellen játszik. Amikor Rashid meghúzza a bokáját, Simon megragadja az alkalmat, hogy hazasegítse, pedig saját csapattársai sem teszik ezt meg. A hazaúton Rashid visszaadja a nyakláncot Simonnak, hálás az új barátjának.

Simon megtapasztalja, hogy az ellenségünknek megbocsájtani nagyobb hatalommal bír, mint a bosszú.

A ’Mindenre Elszánt’ rövidfilm 67 nemzetközi filmes díjat nyert, és újraszerkesztett formában be lesz ágyazva a ’Vissza a Végzethez’ című játékfilmbe. A ’Mindenre Elszánt’ rövidfilm fent beillesztve.